CHEF DHIYA’S
KITCHEN
RESEPI :
BAHAN-BAHAN YANG DIAYAK
3 ¼ CAWAN TEPUNG GANDUM
½ SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
2 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
SECUBIT GARAM
BAHAN-BAHAN LAIN
250 GM MENTEGA – SUHU BILIK. 250 gram (ni kira sebuku
buttercup yg kecil je tu okay.. )
150 GULA CASTOR
½ SUDU KECIL ASEN VANILLA,
1 BIJI KUNING TELUR.
(Kuning only ye gaiss)
1 CAWAN CHOC CHIPS (optional)
CHOC M&M UNTUK DECORATION
CARA-CARANYA :
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga
kembang setaman. haha
2. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga
rata.
3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kacau sehingga
sebati menggunakan spatula/senduk/tangan uols yang sado nau nau tuu pon
boleee..
4. Masukkan choc chips.
5. Sudukan atau
bentukkan adunan ke atas dulang pembakar yang sudah digris dengan sedikit
butter. Kalau nak alas kertas minyak pun boleh.
6. Hiaskan adunan secomel tuannya. Put the M&m choc as
topping. Jarakkan adunan kerana adunan akan mengembang bila dibakar.
7. Panaskan oven sebentar, dalam 5 minit.
8. Bakar adunan pada suhu 160’C selama 15-25 minit depends
pada ketebalan adunan anda. Gunakan api atas dan bawah.
9. Apabila cookies dah mengeluarkan aroma yang menusuk kalbu
itu tandanya dah masak, tunggu sehingga warnanya keperangan sedikit kemudian
DONE!!
10. Sejukkan dahulu cookies sepenuhnya sebelum dimasukkan
kedalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sudi bace, sudilah komen ye .. Syukran :)