CHEF DHIYA’S
KITCHEN
RESEPI :
BAHAN-BAHAN YANG DIAYAK
3 ¼ CAWAN TEPUNG GANDUM
½ SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
SECUBIT GARAM
25 GM SERBUK KOKO
BAHAN-BAHAN LAIN
250 GM MENTEGA – SUHU BILIK. 250 gram (sebuku buttercup yg
kecil je enough )
150 GULA CASTOR
½ SUDU KECIL ESEN VANILLA,
1 SUDU KECIL PEWARNA MERAH (BRIGHT RED)
1 BIJI KUNING TELUR.
(Kuning only)
1 CAWAN CHOC CHIPS (untuk digaul bersama doh)
CHOC CHIPS (untuk hiasan topping)
CARA-CARANYA :
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga
kembang .
2. Kemudian masukkan kuning telur dan pewarna merah pukul
lagi sehingga rata.
3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kacau sehingga
sebati menggunakan spatula/senduk/tangan.
4. Masukkan choc chips. Gaul rata.
5. Sudukan atau bentukkan
adunan ke atas dulang pembakar yang sudah digris dengan sedikit butter. Kalau
nak alas kertas minyak pun boleh.
6. Hiaskan adunan secomel yang mungkin dan letak choc chips
diatasnya. Jarakkan adunan kerana adunan akan mengembang bila dibakar.
7. Panaskan oven sebentar, dalam 5 minit.
8. Bakar adunan pada suhu 160’C selama 15-25 minit depends
pada ketebalan adunan anda. Gunakan api atas dan bawah.
9. Apabila cookies dah mengeluarkan bau wangi dan kemudian
tidak melekat pada dulang pembakar that’s mean dah masak letu hihi… senangkan??
10. Sejukkan dahulu cookies sepenuhnya sebelum dimasukkan
kedalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sudi bace, sudilah komen ye .. Syukran :)